170 Brukte biler på lager

Krav til mønsterdybde på sommerdekk og vinterdekk

Når det gjelder å holde seg trygg på veien, spiller dekkene på bilen din en enorm rolle. En av de kritiske faktorene som ofte blir oversett, er dekkenes mønsterdybde. I denne artikkelen skal vi dykke ned i hva du bør vite om krav til mønsterdybde på både sommerdekk og vinterdekk.

Hvorfor er mønsterdybde så viktig?

Mønsterdybden på dekkene dine er avgjørende for å sikre tilstrekkelig veigrep, spesielt i våte forhold. En tilstrekkelig dyp mønsterdybde gir bedre vannfordeling og reduserer risikoen for vannplaning, som igjen kan føre til tap av kontroll over bilen.

Krav til mønsterdybde på sommerdekk

Når det gjelder sommerdekk, er minimumskravet for mønsterdybde i Norge 1,6 mm. Det er imidlertid anbefalt å bytte dekk når dybden er 3 mm for optimal ytelse og sikkerhet. Lavere mønsterdybde kan resultere i redusert veigrep, spesielt på våte veier, og øke bremselengden.

Hvordan måle mønsterdybde på sommerdekk

Å måle mønsterdybden på sommerdekk er en enkel prosess som du kan gjøre selv ved hjelp av en mønsterdybdemåler eller en vanlig mynt. Sett måleren eller mynten i dekkets hovedmønster og les av dybden. Gjør dette på flere steder langs dekket for å få en nøyaktig måling.

Krav til mønsterdybde på vinterdekk


Når det gjelder vinterdekk, er minimumskravet til mønsterdybde i Norge 3 mm. Det er likevel sterkt anbefalt å ha en mønsterdybde på minst 4 mm for å sikre optimalt veigrep og stabilitet i snø og is.

Les mer her for hva du bør tenke på når du bytter vinterdekk.

Hvordan måle mønsterdybde på vinterdekk


Å måle mønsterdybde på vinterdekk er like enkelt som for sommerdekk. Du kan også her bruke en mønsterdybdemåler eller en mynt. Husk å måle på flere steder for å få en nøyaktig vurdering av dekkets tilstand.

Kontroller jevnlig

Uansett om du bruker sommerdekk eller vinterdekk, er det viktig å sjekke mønsterdybden regelmessig. Dette kan gjøres enkelt hjemme eller hos et av våre dekksentere. 

Konklusjon

Å forstå kravene til mønsterdybde på både sommerdekk og vinterdekk er avgjørende for din og andres sikkerhet på veien. Det er ikke bare et lovkrav, men også en investering i din egen sikkerhet. For ytterligere informasjon og hjelp med dekksjekk, er du alltid velkommen til å kontakte oss.  For mer informasjon se nyheter for flere artikler.


Husk å alltid kjøre sikkert og kontrollere dine dekk jevnlig for optimal ytelse og sikkerhet på veien!