170 Brukte biler på lager

Dekktrykk: Derfor lyser dekktrykksensoren i bilen

Du er på en vanlig kjøretur, med tankene et annet sted, og plutselig fanger et uventet symbol din oppmerksomhet på dashbordet. Dekktrykksensoren lyser – og du skjønner ikke hva det er, hvorfor eller hvordan du skal fikse det, noe som kan føles litt forvirrende. Men, det er nettopp for slike situasjoner Volvo Car Stor Oslo står klar til å assistere. I denne artikkelen vil vi forklare hva det betyr når dekktrykksensoren lyser, og hvordan du kan håndtere situasjonen.

Hva er en dekktrykksensor?

En dekktrykksensor er en del av bilens sikkerhetssystem som overvåker lufttrykket i dekkene dine. Sensoren varsler deg hvis trykket i ett eller flere dekk er for lavt eller for høyt, noe som kan føre til redusert drivstoffeffektivitet, dårlig kjøreopplevelse, eller til og med dekkfeil.

Hvorfor er riktig dekktrykk viktig?

Riktig dekktrykk er avgjørende for bilens ytelse og din sikkerhet. Det påvirker bilens håndtering, bremselengde, og kan også påvirke drivstofforbruket. Vi anbefaler at du sjekker dekktrykket regelmessig, da det gir:

 • Forbedret sikkerhet - Riktig dekktrykk sikrer at bilen din har best mulig veigrep, noe som er avgjørende for sikkerheten.
 • Økt drivstoffeffektivitet - Korrekt dekktrykk kan forbedre drivstoffeffektiviteten og spare deg for penger på lang sikt.
 • Lengre dekkelevetid - Dekk med riktig trykk slites jevnere og varer lenger.

Lyst til å lære mer, les også verdt å vite om dekk.

Vanlige årsaker til at dekktrykksensoren lyser

Temperatursvingninger

Ofte kan en endring i temperatur føre til at dekktrykket synker, noe som utløser sensoren.

Naturlig lufttap

Dekk mister luft naturlig over tid, og dette kan forårsake at sensorlyset aktiveres.

Punkteringer eller skader

Selv små punkteringer kan føre til at dekktrykket faller nok til at sensoren varsler deg.

Hvordan sjekke lufttrykket på dekket?

 1. Finn det anbefalte lufttrykket: Dette finner du i bilens håndbok, på en klistrelapp i dørkarmen på førersiden, eller på innsiden av drivstofflokket.
 2. Bruk en dekktrykkmåler: Dette er et verktøy som kan kjøpes hos de fleste bilrekvisitaforhandlere eller bensinstasjoner. Noen bensinstasjoner har også luftstasjoner med innebygde trykkmålere.
 3. Mål trykket når dekkene er kalde: Dekk regnes som kalde når bilen har stått i minst tre timer eller har kjørt mindre enn fem kilometer. Dette gir mest nøyaktig måling.
 4. Fjern ventilkappen på dekket: Skru av ventilkappen på dekket du vil måle, og sett den på et sikkert sted mens du måler.
 5. Plasser trykkmåleren på ventilen: Sett dekktrykkmåleren fast på ventilen og press den inn slik at den er tett. Måleren vil vise trykket i dekket.
 6. Les av trykket: Se på måleren for å lese av trykket. Mange målere har en pinne som skytes ut og viser et nummer som tilsvarer PSI (pounds per square inch), eller i noen tilfeller bar, som er måleenheten for trykk.
 7. Fyll luft ved behov: Hvis målingen er under det anbefalte trykket, må du legge til luft. Hvis dekket har for mye luft, slipper du ut litt ved å trykke inn den lille pinnen i sentrum av dekkventilen med for eksempel enden av trykkmåleren eller en penn.
 8. Gjenta målingen: Etter å ha justert trykket, mål det på nytt for å sikre at det er riktig. Gjenta prosessen om nødvendig.
 9. Ikke glem reservehjulet: Sjekk også lufttrykket i reservehjulet, da det også kan trenge justering.
 10. Sett ventilkappene tilbake på: Når du har sjekket og justert trykket i alle fire dekk, husk å skru ventilkappene tilbake på for å beskytte ventilene mot støv og skitt.

Slik nullstiller du dekktrykksensoren

Følgende trinn kan hjelpe deg å nullstille dekktrykksensoren i din bil:

 1. Juster dekktrykket til det anbefalte nivået.
 2. Kjør bilen for å la systemet gjenkjenne det nye trykket.
 3. Følg din spesifikke modells instruksjoner for å nullstille sensoren, om nødvendig.

Når bør du besøke et verksted?

Hvis dekktrykksensoren fortsetter å lyse etter at du har justert trykket, eller hvis du oppdager synlig skade på dekkene, bør du ta bilen til et verksted. Volvo Car Stor Oslo tilbyr profesjonelle dekkservices for å sikre at bilen er trygg å kjøre.

Du kan bestille dekkservice via vår bestillingstjeneste for service og verksted.

Dekktrykksensoren er en viktig funksjon som bidrar til din bils sikkerhet og ytelse. Ved å forstå hvorfor den lyser og hvordan du håndterer det, kan du sikre at du alltid har en trygg og behagelig kjøreopplevelse. For ytterligere hjelp eller informasjon, kan du bestille dekkservice via vår bestillingstjeneste for service og verksted, eller kontakte kundeservice.