218 Brukte biler på lager

Huskeliste for en aktiv bilferie i sommer

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og det er på tide å hente frem sommerfølelsen også for bilen. Enten du planlegger noen solfylte roadtrips, sykkelturer i marka eller kajakkturer på sjøen, er det viktig å forberede bilen for en trygg og komfortabel reise. Denne guiden gir deg en oversikt over hva du bør sjekke og gjøre for å få bilen sommerklar, enten du ønsker å gjøre det selv eller benytter deg av profesjonell hjelp.

Mange velger å tilbringe ferien sin utendørs, enten det er på stranden, i fjellet eller på campingtur. Bilen kan være et praktisk verktøy for å komme seg til dine favorittsteder, men for å få mest mulig ut av sommeren, kan det være nødvendig å utstyre bilen med riktig tilbehør.

Husk service på bilen i sommer

Om det har gått en stund siden sist bilen din var på service, kan det være lurt å få dette ordnet før du legger ut på reise i sommer. På den måten kan du sørge for at bilen din blir sjekket og vedlikeholdt i henhold til det anbefalte serviceprogrammet. Dette inkluderer:

 • Sjekk av pollenfilter: Et tett pollenfilter kan redusere luftmengden som kommer inn i kupeen og føre til dårlig ventilasjon. Pollenfilteret hindrer pollen og støv i å komme inn i kupeen, noe som er viktig for allergikere.
 • Kontroll av væskenivåer: Det er viktig å sjekke nivået på motorolje, kjølevæske og bremsevæske regelmessig. For lavt nivå av disse væskene kan føre til motorproblemer eller bremsesvikt.
 • Test av klimaanlegg og aircondition: Sørg for at klimaanlegget og airconditionen fungerer som de skal før du legger ut på langtur. En varm sommerdag kan det bli ubehagelig varmt i bilen uten et fungerende klimaanlegg.
 • Lakkforsegling: Det er en god idé å forsegle bilens lakk før sommeren for å beskytte mot UV-stråler og forurensning. Dette kan hjelpe til med å bevare bilens glans og forhindre at lakken falmer.
 • Hjulstillingskontroll: Feil hjulstilling kan føre til ujevn dekkslitasje og påvirke kjøreegenskapene. Det er derfor viktig å få kontrollert og justert hjulstillingen for å sikre optimal kjørekomfort og sikkerhet.

Tilleggsutstyr for sommeraktiviteter

Sommeren er en tid for å nyte utendørsaktiviteter, og bilen din kan være et praktisk verktøy for å komme deg til dine favorittsteder. Men for å få mest mulig ut av sommeren, kan det være nødvendig å utstyre bilen med riktig tilbehør.

Montering av sykkel- og kajakkholder

For entusiaster av sykling eller kajakkpadling er det essensielt med gode løsninger for å transportere utstyret sikkert og effektivt. Markedet tilbyr et bredt utvalg av holdere for både sykler og kajakker, som kan monteres på taket, bak på bilen, eller på hengerfestet. Valget av holder bør baseres på dine spesifikke behov samt bilens spesifikasjoner.

 • Takmonterte holdere gir fri sikt bakover og enkel tilgang til bagasjerommet, noe som er praktisk for de med små barn eller kjæledyr. Disse er ideelle for både sykler og kajakker, men pass på at bilen din har nødvendige festepunkter ettersom ikke alle biler støtter takmontering.
 • Bakmonterte holdere er en mer økonomisk og plassbesparende løsning som er enkel å montere og fjerne. Selv om de er flotte for sykler, kan de blokkere bilens baklys og skilt, og er ikke alltid egnet for større kajakker. I tillegg kan de være utfordrende å bruke på biler med spesielle bakluker.
 • Hengerfestemonterte løsninger tilbyr stor fleksibilitet og er robuste nok til å håndtere både sykler og kajakker. Selv om dette alternativet kan være dyrere, gir det en stabil og sikker transportmetode uten å påvirke bilens aerodynamikk eller tilgang til bagasjerommet. Husk at bilen din må ha et hengerfeste for å benytte denne typen holder.

Ladestasjon for elbil

For de som har elbil, kan det være nødvendig å installere en ladestasjon hjemme eller på hytta for å gjøre sommerutfluktene enklere. Ladestasjoner finnes i ulike varianter, både for hurtiglading og normallading. Hvilken type ladestasjon du velger avhenger av dine behov og bilens ladekapasitet.

På veien/på reise, kan du finne ladestasjoner på offentlige parkeringsplasser, kjøpesentre, bensinstasjoner og langs hovedveier. Det er viktig å planlegge reiseruten med tanke på tilgjengeligheten av ladestasjoner, spesielt for lengre turer. Mange navigasjonsapper tilbyr nå funksjoner som lar deg se hvor nærmeste ladestasjon befinner seg, og noen gir til og med informasjon om ladestasjonens status i sanntid, som om den er ledig eller i bruk.

Hundebur

Dersom du skal ha med hunden på tur, så bør man først og fremst sørge for at hunden føler seg trygg og komfortabel under hele reisen. Her er noen tiltak man kan ta for å forberede en vellykket biltur med din firbeinte venn:

 • Tilvenning: Start med korte turer for å venne hunden til bilkjøring. Dette reduserer stress og angst knyttet til bilturer.
 • Sikker transport: Invester i et hundebur eller en sikkerhetssele som er tilpasset hundens størrelse og bilens innredning. Dette sikrer hundens sikkerhet i tilfelle bråstopp eller ulykker.
 • Komfort: Legg et kjent teppe eller favorittleketøy i buret for å gjøre omgivelsene mer hjemmekoselige. Dette kan bidra til å berolige hunden.
 • Pauser: Planlegg regelmessige stopp for at hunden kan gå på do, drikke vann og strekke på beina. Dette er spesielt viktig på lengre turer.
 • Tilgang til vann: Sørg for at hunden alltid har tilgang til friskt vann, og eventuelt lett fordøyelig mat, spesielt på lange turer.
 • Temperaturkontroll: Pass på at bilen er godt ventilert og ikke for varm. Hunder kan lett bli overopphetet i biler, spesielt i direkte sollys.
 • Ikke la hunden være alene i bilen: Selv med åpne vinduer kan temperaturen i en parkert bil raskt stige til farlige nivåer.

Barnesete i bil

For familier med små barn er det viktig å ha et riktig montert barnesete i bilen. Barnesetet skal være tilpasset barnets alder og vekt, og det finnes forskjellige typer seter for forskjellige behov. Husk å alltid følge instruksjonene fra produsenten når du monterer barneseter.

Nøkkelen til barnesikkerhet i bil ligger ikke bare i valget av sete, men også i korrekt montering. Det er essensielt å følge produsentens monteringsanvisning til punkt og prikke for å unngå feil som kan kompromittere setets effektivitet. Det anbefales sterkt å plassere barnesetet på bilens baksete, helst i midten, for å tilby maksimal beskyttelse mot potensielle sidekollisjoner.

Hos Volvo Car Stor-Oslo finner du et bredt utvalg av barneseter, barnestoler og tilbehør som er ISOFIX-sertifiserte, anerkjent som gullstandarden innen sikker montering. ISOFIX-systemet reduserer risikoen for feilmontering betraktelig og sikrer at setet er fast og sikkert plassert. Med ISOFIX-fester kan du være trygg på at barnesetet ikke beveger seg mer enn én centimeter i noen retning, noe som er avgjørende for barnets sikkerhet under kjøring.

Pakkeliste for bilferie

Det viktig å pakke smart for å sikre en behagelig og problemfri reise. Her er en liste over praktiske ting du bør ha med i bilen på tur:

 • Rikelig med drikke: Ikke undervurder viktigheten av å holde seg hydrert, spesielt på lange turer i varmen. Ha alltid nok vann tilgjengelig, og bruk gjerne en kjølebag for å holde drikken kald.
 • Husk mat og snacks: Velg snacks og måltider som er lette å håndtere i bilen og som bidrar med god energi gjennom reisen.
 • Kart: Skal du kjøre til områder med dårlig dekning kan det være lurt å pakke med et fysisk kart.
 • Vindusbeskyttelse mot solen: Solbeskyttelse for vinduene hjelper til med å holde bilen kjølig og beskytter mot skadelige UV-stråler.
 • Avfallsposer: Hold bilen ryddig under reisen ved å alltid ha tilgjengelige poser for søppel.
 • Underholdning for passasjerene: Sørg for å ha et utvalg av leker, bøker og spill for å holde medpassasjerer, spesielt barn, engasjert og underholdt.
 • Lyd- og videounderholdning: En god musikkspilleliste og noen filmer kan gjøre reisen mer underholdende for alle i bilen.
 • Solbriller: Ikke bare et stilfullt tilbehør, men et must for å beskytte øynene og forbedre synligheten når du kjører mot solen.
 • Førerkort og eventuell fullmakt: Husk alltid førerkortet, og hvis du kjører en bil som ikke er din egen, sørg for å ha en fullmakt.
 • Reservenøkkel: Det er klokt å oppbevare bilens reservenøkkel separat fra hovednøkkelen, for å unngå problemer hvis du skulle miste den ene.
 • Sikkerhetsutstyr: Pass på at du har med nødvendig sikkerhetsutstyr som varslingstrekant, startkabler, felgkryss, garasjejekk, brannslukker, refleksvest og parkeringsskive.

Oppsummering

Sommeren er en tid for å nyte utendørsaktiviteter og turer med bil. Ved å følge tipsene i denne guiden kan du sikre at bilen din er klar for sommeren og at du får en trygg og komfortabel turopplevelse, uansett hvor veien tar deg. Husk å tilpasse bilen med nødvendig utstyr for dine planlagte aktiviteter, og ta vare på både de tobeinte og firbeinte passasjerene for en trygg og behagelig reise. En god pakkeliste og en sjekk av bilen kan gjøre stor forskjell for kjøreopplevelsen i sommer. Dersom du ønsker noen destinasjonstips for bilferie i Norge har vi samlet våre kunders anbefalinger. Nyt sommeren på veien!