218 Brukte biler på lager

Vårklargjøring av bil - Råd og tips

Vinteren har sluppet taket, og våren er endelig her! Måneder med utfordrende veiforhold, snø, slaps og veisalt kan tære på bilens tilstand, hvilket betyr at det er på tide å gi bilen din en grundig vårklargjøring. Å gjøre bilen klar for våren trenger ikke å være veldig tidkrevende slik mange tror, men gir stor gevinst i form av at bilen blir lettere å vedlikeholde og bidrar til en sikrere og mer komfortabel kjøreopplevelse.

Bilvask til våren

Etter en lang vinter er det avgjørende å gi bilen en grundig vask for å fjerne spor av salt, grus, og annet smuss som kan ha samlet seg, både innvendig og utvendig. Utvendig kan salt som er brukt på vinterveier være spesielt skadelig og føre til rustskader på bilens karosseri og underdel, og innvendig kan smuss og vann dra med seg skitt inn i bilen, som kan føre til mugg og dårlig lukt.

Innvendig bilvask - Få bort støv, smuss og flekker

Innvendig bilvask som del av vårklargjøringen er ikke bare viktig for syns skyld; det er en effektiv måte å beskytte interiøret, forbedre komforten og forlenge bilens levetid. Det sikrer et sunt og behagelig miljø for alle som bruker bilen og bidrar til å opprettholde bilens tilstand og verdi over tid. Her er noen generelle tips for innvendig vask av bil:

  • Begynn med støvsuging: Start med en grundig støvsuging av seter, gulvmatter, og bagasjerom. Dette fjerner løst smuss, sand, og stein som har blitt dratt inn i bilen over vinteren.
  • Rengjør overflater: Bruk deretter egnede rengjøringsmidler for å tørke av hardflater.
  • Skinnrens: En grundig skinnrens er en viktig del av innvendig bilvask for biler med skinnseter, og bør utføres minst to ganger i året. Påfør skinnrensen med en myk klut eller svamp, gni forsiktig inn i skinnet og tørk av med en ren, tørr klut. Husk også å unngå å utsette skinnseter for direkte sollys eller ekstreme temperaturer, og bruk gjerne en setebeskytter for å beskytte setene mot smuss og slitasje.
  • Luktfjerner: Vurder å bruke en luktfjerner eller la bilen luftes godt ut for å fjerne vond lukt som kan ha satt seg i løpet av vinteren.

Utvendig bilvask - Forebygg skade og bevar lakken

Om vinteren brukes salt på veiene for å smelte is og snø. Dette saltet kan feste seg til bilens underdel og karosseri, hvor det kan fremskynde rust og korrosjon. En grundig vask hjelper med å fjerne saltrester og forhindre skade. Her er noen tips for å få bilen skinnende ren utvendig:

  • Vask i riktig temperatur: For å unngå skjolder i lakken når du begynner å vaske er et godt tips å sørge for at bilen står plassert i skyggen og at overflaten er avkjølt. At overflaten er avkjølt krever at du bør vente litt etter at du er ferdig å kjøre eller bilen har vært i solen før du begynner å vaske.
  • Begynn med en forvask: En utvendig vask begynner best med en forvask for å løse opp og fjerne det tyngste av smusset. Bruk av høytrykksspyler er ideelt til dette formålet for å nå vanskelige steder som bilens underdel og hjulbrønner. Bruk helst en skånsom såpe.
  • Vask fra toppen: Deretter bør du vaske bilen fra toppen og ned - for hånd - for å forhindre at skittent vann renner ned på allerede rene overflater. Vask med en god bilshampo og mikrofiberhanske for å unngå riper i lakken.
  • Tørk nøye: Avslutt med å tørke bilen med et rent mikrofiberhåndkle for å forhindre vannflekker. Bruk gjerne et mykt, absorberende håndkle eller mikrofiberklut.
  • Lakkforsegling for ekstra beskyttelse og glans: Solens UV-stråling, skitt og annen forurensing er elementer som alle sliter på lakken til bilen over tid. For å motvirke dette kan en lakkforsegling inkluderes som en del av bilens vårklargjøring, og bidrar blant annet til at nybil-utseendet bevares. Lakkforsegling bevarer glansen i lakken gjør den i tillegg mer motstandsdyktig mot slitasje. Du kan bestille time til lakkforsegling hos våre forhandlere på Økern eller i Lillestrøm. 

En grundig innvendig og utvendig vask av bilen som del av vårklargjøringen er ikke bare viktig for estetikken, men også for å bevare bilens tilstand og verdi, og gjør det enklere å vedlikeholde i månedene som kommer. Etter den tøffe vintersesongen er det spesielt viktig å fjerne salt, skitt, og annet rusk som kan føre til skader. Ved å følge disse tipsene sikrer du at bilen din er beskyttet, velholdt, og klar for de varmere månedene som kommer.

AC-rens for bedre komfort

Etter en lang vinter, hvor bilens aircondition-system eller AC-system kanskje har vært brukt mindre, kan det oppstå en oppsamling av bakterier, mugg og annet rusk i systemet. Dette kan ikke bare føre til ubehagelige lukter, men også påvirke luftkvaliteten i bilen negativt. En grundig rens av AC-systemet før våren setter inn, sikrer at du og dine passasjerer kan nyte frisk og ren luft under kjøreturene.

Hvorfor bør du rense AC-systemet på våren?

Rens av AC-systemet er spesielt viktig før våren av flere grunner. For det første begynner mange å bruke bilen mer aktivt når været blir varmere, noe som betyr at et optimalt fungerende AC-system er avgjørende for bilen inneklima. For det andre kan pollen og andre allergener i luften om våren forverre luftkvaliteten i bilen hvis klimaanlegget ikke er rent. Ved å rense systemet sikrer du at luftsirkulasjonen i bilen er av høyeste kvalitet.

Hvordan rense AC-systemet i bilen?

Prosessen med å rense AC-systemet omfatter vanligvis en sjekk av kjølemidlet, rens av luftfilter, og behandling for å eliminere bakterier og mugg. Dette vil forbedre AC-systemets effektivitet, redusere energiforbruket og forlenge levetiden.

Når det kommer til rens av aircondition i bil, anbefales det å benytte seg av profesjonelle tjenester for å sikre at rensen utføres grundig og effektivt. Du er velkommen til å ta kontakt med våre verksted for å bestille service og rens på ditt AC-system.

Ekstra tips for vårklargjøring av bilen

Når dagene blir lengre og veiene tørker opp, er det i tillegg en rekke andre tips som kan være lurt å ha i bakhodet når du går i gang med vårklargjøringen.

Sjekk dekktrykket 

I overgangen fra vinter til vår, kan temperaturendringer påvirke dekktrykket betydelig. Sørg for å sjekke at dekkene har optimalt trykk for å oppnå best mulig drivstoffeffektivitet og kjøreegenskaper. Et korrekt dekktrykk sørger også for jevn slitasje, forlenger dekkets levetid og forbedrer sikkerheten under kjøring.

Bytt til sommerdekk 

Med vårens ankomst nærmer også fristen seg for å bytte til sommerdekk. Sommerdekk tilbyr bedre veigrep under varmere forhold og sikrer at bilen håndterer optimalt på tørre og våte veier. Dette er en essensiell del av vårklargjøringen for å kjøre trygt og komfortabelt. Temperatur, vær og kjøreforhold er med å påvirke når du bør skifte til sommerdekk, men det er vanlig å gjøre dette når temperaturen stabiliserer seg over 7 grader. 

Sjekk status på bilbatteriet

Vinteren kan være hard mot bilbatteriet. En sjekk av batteriet for å sikre at det holder riktig ladning og er fri for korrosjon, kan spare deg for ubehagelige overraskelser. Et sunt batteri er kritisk for bilens oppstart og generelle elektriske system.

Fyll på spylervæske

God sikt er avgjørende for sikker kjøring, og våren bringer ofte med seg regn, slaps, insekter eller andre ting som kan skitne til frontruten. Sørg derfor for å fylle på med spylervæske for å holde frontruten ren. Vinterspylervæske har dårligere effekt på vår- og sommerstid, da pollen og andre elementer kan bli sittende fast i frontruten. Når du legger om til sommerdekk, ha derfor i bakhodet at det er på tide å bytte ut vinterspylervæske med sommerspylevæske.

Når det kommer til hvilken type spylervæske du bør bruke, er et tips å bruke en konsentrert spylervæske og blande den med vann i riktig mengde som angitt på flasken, som et økonomisk godt alternativ til vanlig spylervæske.

Forebygging og reparasjon av steinsprutskade

Våren kan også bringe med seg steinsprut, som kan skade lakken og frontruten. Det er viktig å håndtere steinsprut raskt for å unngå videre skade på bilen. Hvis uhellet er ute er det viktig å vite hvordan du skal reparere steinsprutskaden. 

For mindre skader kan du ofte gjøre jobben selv ved å følge vår guide for steinsprutskade. For større eller mer komplekse skader kan det være lurt å ta kontakt med en profesjonell hos et autorisert verksted. Hos oss kan steinsprut på frontrute repareres og det kan byttes ruter ved behov på dine Volvo og Polestar.

Oppsummering

Våren er en tid for nye opplevelser og eventyr på veien, og ved å følge tipsene i denne guiden kan du sørge for å gi bilen din den beste mulige starten på vårsesongen. Med en grundig vårklargjøring kan du føle deg trygg og komfortabel bak rattet, uansett hvor veien tar deg. 

Husk at regelmessig vedlikehold er nøkkelen til å holde bilen din i god stand, ikke bare om våren, men gjennom hele året. Ved å ta vare på bilen din, vil den gi deg mange år med problemfri kjøring.

Nyt våren på veien!