150 Brukte biler på lager

Råd og tips for vinterklargjøring av din bil

Vinterens kalde temperaturer, snødekte veier, og grusete forhold krever mer enn bare en endring i kjørestil, den krever også nøye forberedelse av bilen din. I denne artikkelen vil vi gi deg tips og råd slik at du kan forberede bilen best mulig før kulden setter inn, og sikre deg en trygg og behagelig kjøreopplevelse gjennom hele vinteren.

Dekktrykk - Hvorfor faller det, og hvordan sjekke det?

Når vinteren kommer og temperaturene synker, opplever mange et fall i dekktrykket. Dette skjer fordi luften inne i dekkene kondenserer i kaldere temperaturer, noe som fører til lavere trykk. For bilførere er det viktig å forstå hvordan dette kan påvirke både kjøresikkerheten og drivstoffeffektiviteten. Et for lavt dekktrykk kan føre til ujevn slitasje på dekkene, redusert veigrep og økt drivstofforbruk.

Hvordan sjekke dekktrykk

For å sjekke dekktrykket, start med å finne produsentens anbefalte trykk, som vanligvis er oppført i bilens brukermanual eller på en etikett i døråpningen. Bruk en pålitelig dekktrykkmåler – mange bensinstasjoner tilbyr disse ved luftpumpene – og sjekk trykket når dekkene er kalde for mest nøyaktig måling. Hvis trykket er lavere enn anbefalt, fyll dekkene med luft til det riktige nivået. Det er også viktig å sjekke dekktrykket regelmessig, da det kan endre seg med skiftende værforhold. Har du noen gang lurt på hvorfor dekktrykksensoren lyser, kan du lese mer om dekktrykk her.


For Volvo-eiere kan denne prosessen være enda enklere, ettersom mange nyere modeller er utstyrt med et dekktrykksovervåkningssystem (TPMS) som varsler føreren når et dekk mister trykk. Det er imidlertid fortsatt viktig å manuelt sjekke trykket regelmessig, da TPMS hovedsakelig er en sikkerhetsfunksjon for å varsle om betydelige trykkfall. Å opprettholde riktig dekktrykk er ikke bare viktig for din sikkerhet og bilens ytelse, men det bidrar også til å forlenge levetiden til dekkene og forbedre bilens drivstofføkonomi. 


Dersom du trenger å bestille dekkservice kan du gjøre det via vår bestillingstjeneste.

Spylevæske for vinterforhold 

Når det gjelder valg av spylervæske, er det avgjørende å bruke en type som er spesielt utviklet for vinterforhold. Denne vintervæsken inneholder ingredienser som forhindrer at den fryser ved lave temperaturer, noe som sikrer at spylesystemet fungerer effektivt selv i strenge kuldegrader. Bruk av feil type spylervæske kan resultere i frosne rør og dyser, noe som igjen kan påvirke sikten under kjøring. Vi selger spylevæske hos alle våre forhandlere. 

Dersom uhellet er ute og spylervæske har frosset bør du sørge for å ha bilen innendørs til væsken har tint. Du kan også skru av spylervæsketanken og ta den med inn så den får tint, dersom du ikke har en innendørs garasje.

Hvordan fylle på spylervæske uten søl? 

Å fylle på spylervæske i bilen er en enkel, men essensiell oppgave, spesielt når vinteren bringer med seg vanskelige kjøreforhold. For å unngå søl når du fyller på spylervæske, er det viktig å bruke en trakt eller en beholder med helletut. Plasser trakten forsiktig i påfyllingsåpningen og hell sakte for å forhindre at væsken skummer over. Pass også på at du ikke overfyller, da tankens maksimalgrense og kapasitet kan variere.

Vasking av bilen i minusgrader

Vinterforhold kan være særdeles tøffe for bilens eksteriør. Med salt, grus og annet smuss som samles på veiene, blir bilens lakk og underlag utsatt for elementer som kan føre til rust og korrosjon. Derfor er det essensielt å vaske bilen regelmessig, også i de kalde månedene. Når temperaturen synker under frysepunktet, krever dette imidlertid en spesiell tilnærming.


Først og fremst er det viktig å velge en vaskeplass som tilbyr varmt vann, da dette vil bidra til å smelte bort is og snø som har festet seg til bilen. Bruk en mild, men effektiv bilsåpe som er designet for å fjerne veisalt og smuss uten å skade lakken. Når du vasker, start fra taket og jobb deg nedover, og sørg for å skylle grundig for å fjerne all såpe. Unngå harde børster eller skrubber som kan ripe opp lakken, og bruk i stedet en myk svamp eller klut. Det kan også være lurt å påføre en lakkforsegling eller voks etter vask for å gi ekstra beskyttelse mot de harde naturelementene. 

Hos oss kan du bestille bilpleie som gjør at bilen kjennes som ny igjen. Vi bruker miljøvennlige og skånsomme bilpleieprodukter og tilbyr ulike pakker. Finn den pakken som passer deg best, så sørger vi for en skinnende ren bil. 

Hold bilen ren med lakkforsegling

Lakkforsegling bidrar til å beskytte bilens overflate mot salt, smuss og veikjemikalier som er vanlige i vintermånedene, og er et godt tips for deg som ønsker å forberede bilen best mulig på vinteren og å opprettholde bilens naturlige glans og dybde.


Når man påfører lakkforsegler er det viktig å sørge for at bilens overflate er grundig renset og tørr og krever dermed en god bilvask i forkant. Forsegleren påføres jevnt og gis deretter tilstrekkelig tid til å herde. Ved å kombinere regelmessig vask med lakkforsegling, sikrer du ikke bare at bilen din ser bra ut gjennom vinteren, men også at den får en ekstra beskyttelse mot elementene og annet som kan skade lakken over tid.


Hos Volvo Car Stor-Oslo tilbyr vi lakkforsegling hos våre forhandlere på Økern eller i Lillestrøm.

Tips og triks til trygg og økonomisk kjøring i vinterforhold

Kjøring i vinterforhold stiller høyere krav til både bilføreren og bilen. For å sikre trygg og økonomisk kjøring under tøffere forhold har vi samlet opp noen grunnleggende råd og tips.

  • Tilpass kjørestilen til de rådende forholdene: Dette innebærer å redusere hastigheten, øke avstanden til bilen foran, og unngå brå manøvrer. Å kjøre rolig og forutsigbart er nøkkelen til trygg vinterkjøring.
  • Varm opp bilen riktig: For effektiv bruk av bilens varmesystem, start med å varme opp bilen mens den fortsatt er parkert. Dette hjelper til med å tine is og snø på bilen og gir deg en klar sikt før du starter kjøreturen, og bidrar samtidig til å spare drivstoff. Moderne biler, inkludert mange av våre Volvo-modeller, er utstyrt med automatiske klimakontrollsystemer som effektivt regulerer temperaturen inne i bilen og bidrar til å redusere tåke på vinduene. Mange tror at de må la bilen gå på tomgang for å varme den opp, men moderne motorer trenger bare et par minutter for å bli varme nok til å kjøre effektivt. Dessuten kan overdreven bruk av setevarmere og rattvarmer øke drivstofforbruket, så bruk disse funksjonene med måte.
  • Vurder bilens last: Unngå å ha unødvendig tung last i bilen, da dette kan øke drivstofforbruket og påvirke bilens kjøreegenskaper. Sørg også for at all last, både inni bilen og i takboksen, er godt sikret. Bruk stropper eller nett for å holde gjenstandene på plass og forhindre at ting flytter seg under kjøring.
  • Velg riktige dekk: Å velge riktige vinterdekk er essensielt for å forbedre grep og sikkerhet på glatte veier, og påvirker samtidig drivstoffeffektiviteten. Ønsker du å vite mer om valg av dekk kan du lese verdt å vite om dekk. Dersom du er usikker på hvilke dekk som passer best for deg og din bil, er du alltid velkommen til å ta kontakt med oss i Volvo Car Stor-Oslo.

Pakk smart med takboks

Når vinteren setter inn, er det mange som ønsker å utnytte sesongen ved å ta med seg ski eller snowboard på bilturer. Å velge riktig skiholder eller takboks for din bil er essensielt for både sikkerheten og kjøreopplevelsen når du kjører med ekstra last.

For å maksimere plassen og sikkerheten, bør du planlegge hvordan du pakker utstyret i holderen eller boksen. Distribuer vekten jevnt og sørg for at tyngre gjenstander ligger lavt og nær midten av bilen for å opprettholde god kjørestabilitet.

Ved valget av takboks er det også viktig å vurdere størrelse, vektgrense og kompatibilitet med din bilmodell. Volvo Car Stor-Oslo er forhandler av takbokser fra Volvo og Skiguard. Skiguard produseres i Norge, og kjennetegnes av sitt praktiske og aerodynamiske design og kvalitetsmaterialer. Du kan lese mer om vårt utvalg av takbokser fra Skiguard.

Konklusjon

Vinterklargjøring av bilen er ikke bare avgjørende for å sikre din egen og passasjerenes sikkerhet, men bidrar også til å forbedre bilens levetid og ytelse under krevende vinterforhold. En godt forberedt bil er nøkkelen til en trygg og behagelig kjøreopplevelse gjennom vintermånedene, og vi i Volvo Car Stor-Oslo hjelper deg gjerne med spørsmål du måtte ha underveis. Vi ønsker deg en trygg og sikker kjøretur i vinter.