170 Brukte biler på lager

Verdt å vite om dekk

Å velge de riktige dekkene til din Volvo er avgjørende for både kjørekomfort og sikkerhet. Selv om dekk ved første øyekast kan virke enkle, inneholder de en rekke aspekter som er viktige å forstå når man bruker eller skal anskaffe nye. Her vil du finne en utfyllende guide som dekker alt du trenger å vite for å gjøre det beste valget for deg og din Volvo.

Ulike typer dekk

Generelt sett er det to hovedkategorier av dekk: sommer- og vinterdekk, med helårsdekk som et tredje alternativ. Hver kategori har sine spesifikke varianter tilpasset forskjellig bruk. For å finne ut hvilke dekk som passer best til din Volvo, kan du besøke vår dekkvelger.

Sommerdekk

Valg av sommerdekk bør ta hensyn til dekkenes grep på våt overflate, samt om de er tilpasset din spesifikke Volvo-modell. Besøk vår side for sommerdekk for å finne det beste alternativet for din bil.

Vinterdekk

Vinterdekk er spesialdesignet for å gi optimal ytelse og sikkerhet under vinterforhold. De har spesielle egenskaper som forbedrer grepet på snø, is, og ved lave temperaturer. Det er avgjørende for sikkerhet på glatte veier. Du kan velge mellom piggdekk og piggfrie vinterdekk. 

Typer vinterdekk

Piggdekk:

 • Bruker metallpigger for å gi ekstra grep på is og hard snø.
 • Gir generelt bedre grep under ekstreme vinterforhold.
 • Ulempe: Kan skade veioverflaten og er forbudt eller begrenset på enkelte veier/steder.

Piggfrie Vinterdekk (Friction Dekk):

 • Uten metallpigger, men med gummiblandinger og mønstre designet for bedre grep på snø og is.
 • Gir godt grep og komfort, og er miljøvennligere enn piggdekk.
 • Moderne piggfrie dekk tilbyr tilnærmet like gode egenskaper som piggdekk under de fleste forhold.

Pigg eller piggfritt?

Valget mellom piggdekk og piggfrie dekk avhenger av personlige preferanser og kjøreforhold.

Fordeler med piggfrie dekk

 1. Mindre veislitasje:
  Piggfrie dekk forårsaker mindre skade på veioverflaten sammenlignet med piggdekk, noe som bidrar til å redusere vedlikeholdskostnadene for veiinfrastrukturen.
 2. Mindre støy:
  De er generelt roligere enn piggdekk, noe som gir en mer behagelig kjøreopplevelse og bidrar til å redusere støyforurensning.
 3. Bedre på våt asfalt:
  Piggfrie dekk gir ofte bedre grep på våt asfalt sammenlignet med piggdekk, som kan være spesielt nyttig i overgangsperiodene mellom sesongene. 
 4. Miljøvennlighet:
  De produserer færre luftforurensende partikler fordi de ikke sliter like mye på veioverflaten som piggdekk, noe som bidrar til bedre luftkvalitet.
 5. Ingen restriksjoner:
  Mange steder har restriksjoner på bruk av piggdekk på grunn av den økte veislitasjen de forårsaker. Med piggfrie dekk unngår man disse begrensningene.
 6. Bedre på isfrie veier:
  På isfrie, men kalde og snødekte veier, kan piggfrie dekk tilby god trekkraft og håndtering.
 7. Enklere håndtering:
  Man slipper å bytte mellom piggdekk og sommerdekk, noe som kan være praktisk og tidssparende for noen bilister.

Det er viktig å merke seg at piggfrie dekk generelt har mindre grep på isete overflater sammenlignet med piggdekk, så vurder kjøreforholdene nøye før du tar et valg.

Helårsdekk i Norge

Selv i Norge, hvor vintrene kan være utfordrende, så kan helårsdekk være en praktisk løsning for mange. Helårsdekk tilbyr en balansert ytelse for både sommer- og vinterforhold, og er ideelle for de som ønsker å unngå hyppige dekkskift.


Selv om helårsdekk ikke matcher ytelsen til dedikerte vinterdekk på ekstremt glatt føre, gir de anstendig grep på lettere snø og våte veier. I tillegg presterer de bra på varm og tørr asfalt, noe som gjør dem til et allsidig valg.


Når du velger helårsdekk, slipper du også bryet med å skifte dekk to ganger i året, og kan kjøre sikkert gjennom de fleste sesongforhold. Siden de brukes hele året, kan helårsdekk slites ut raskere enn dekk som bare brukes sesongmessig.

Mønsterdybde

Kontroller mønsterdybden regelmessig og sjekk dekktrykket jevnlig, minst en gang i måneden. Er du usikker på hvordan, kan du lese mer om krav til mønsterdybde. 

Datomerking: Hvorfor er dekkets alder viktig?

Å kjenne til dekkets alder er viktig for å sikre optimal sikkerhet og ytelse på veien. Eldre dekk kan ha degradert gummi selv om de ser bra ut og har tilstrekkelig mønsterdybde. Dette kan føre til redusert grep og økt bremselengde, og dermed øke risikoen for ulykker.

Datomerking: Hvorfor er dekkets alder viktig?


Å kjenne til dekkets alder er viktig for å sikre optimal sikkerhet og ytelse på veien. Eldre dekk kan ha degradert gummi selv om de ser bra ut og har tilstrekkelig mønsterdybde. Dette kan føre til redusert grep og økt bremselengde, og dermed øke risikoen for ulykker.

Hvordan finne datomerking på dekket?

For å finne dekkets produksjonsdato, kan du se på DOT-koden (Department of Transportation) som er stemplet på siden av dekket. De siste fire sifrene i DOT-koden angir uken og året dekket ble produsert. For eksempel betyr koden "DOT UJ8L JRAR 0319" at dekket ble produsert i uke 03 i 2019. Altså, "03" refererer til uken, mens "19" refererer til året. 

Eksempel på Datomerking:

Kode: 0319

 • 03: Uken dekket ble produsert.
 • 19: Året dekket ble produsert.

Når bør dekk byttes basert på alder?

Selv om det ikke finnes en fastsatt grense, anbefaler mange eksperter å bytte dekk som er eldre enn 5-6 år, avhengig av bruk og oppbevaringsforhold.

Sjekk produsentens anbefalinger for spesifikke råd angående ditt dekk, eller så kan du kontakte et av våre dekkverksted. 

Konklusjon

Ved å ha kunnskap om de ulike dekktypene, og ved å utføre regelmessige kontroller av mønsterdybde, dekktrykk og alder kan du sørge for at din Volvo alltid har de beste dekkene for kjøreforholdene. Dette bidrar til både din og andres sikkerhet på veien. Besøk våre forhandlere for å finne ditt neste sett med dekk.


Husk at vårt team her på Volvo Car Stor-Oslo alltid er her for å hjelpe deg med spørsmål om dekk eller andre aspekter ved din bil. Ta kontakt med oss i dag for å sikre at din Volvo alltid er på sitt beste!