163 Brukte biler på lager

Tips for vedlikehold av dekk

En av de viktigste aspektene ved å sikre at bilen din er klar for vinteren er å ta hensyn til de små, men avgjørende detaljene. Har du for eksempel husket å bytte til vinterdekk i god tid? Dekkene er det direkte kontaktpunktet mellom bilen din og underlaget, og å gi dekkene riktig pleie og vedlikehold spiller derfor en avgjørende rolle for bilens grep og stabilitet.

Hvordan sjekke og justere dekktrykk?

Riktig dekktrykk er essensielt for sikker kjøring, da trykket påvirker stabiliteten og bremselengden til bilen. Har du lagt merke til at dekktrykksensoren lyser, og lurer på hva du bør gjøre? Da kan vi i Volvo Car Stor-Oslo hjelpe.

For å sjekke dekktrykket i din bil kan du bruke en dekktrykkmåler og sammenligne målingen med bilprodusentens anbefalte trykk, som finnes i brukerhåndboken, på innsiden av drivstofflokket, eller på en etikett i dørkarmen. Juster trykket ved behov ved å fylle luft i dekkene, og husk å sjekke trykket når dekkene er kalde for at målingen skal være mest mulig nøyaktig.

Våre eksperter kan også hjelpe deg med å sjekke og justere dekktrykket i henhold til produsentens anbefalinger, slik at du har optimal ytelse og bedre grep på glatte veier. Hvis dekktrykksensoren fortsetter å lyse etter at du har justert trykket, eller du oppdager synlig skade på dekkene, bør du ta bilen til et verksted. Du kan enkelt bestille time til dekkservice hos et av våre verksted via vår bestillingstjeneste.

Rene dekk gir godt grep

Det er ikke bare dekkets mønsterdybde og lufttrykk som teller, men også renheten. Rene dekk kan faktisk være avgjørende for bilens grep og håndtering på veien. Dekkene er bilens eneste kontakt med veibanen. Alt fra akselerasjon til bremsing og styring avhenger av denne kontaktflaten. Når dekkene er skitne, kan de samle på seg olje, fett, og annet veigrus som reduserer friksjonen mellom dekk og veibane. Dette fører til redusert grep, noe som kan være spesielt farlig i våte eller glatte kjøreforhold.

5 tips for vask av dine dekk

En viktig, men ofte oversett del av dekkvedlikeholdet er regelmessig rengjøring av dekkene. Når veiene er dekket av snø og is, blir bildekkene utsatt for veisalt og andre forurensninger som kan påvirke ytelsen og levetiden til dekkene. Her er noen nyttige tips for å vaske dine dekk riktig:

  1. Bruk riktig rengjøringsmiddel: Velg en mild såpe laget spesielt for dekkrengjøring, da sterke kjemikalier kan skade dekkets overflate og gummi. Et godt tips er å unngå sterke syrebaserte rengjøringsmidler, da de kan skade dekkets gummimateriale over tid.
  2. Børst grundig: Bruk en børste med myk bust for å fjerne skitt og inngrodd smuss fra dekkene. Pass på å nå alle deler av dekkets overflate, inkludert sidene.
  3. Skyll godt: Etter at du har børstet dekkene, skyll dem grundig med rent vann for å fjerne såpe og løsnet skitt.
  4. Tørk dekkene ordentlig: Bruk en ren og tørr klut eller håndkle til å tørke av dekkene grundig. Dette bidrar til å forhindre isdannelse og forlenger dekkets levetid.
  5. Unngå overflatebehandling: Unngå å bruke glansspray eller andre overflatebehandlinger på dekkene, spesielt hvis de er ment for bruk på felger. Slike produkter kan gjøre dekkene glatte og redusere grepet. 

Riktig dekkrengjøring bidrar ikke bare til å holde dekkene pene, men det fjerner også skadelige stoffer som veisalt som kan påvirke dekkets ytelse. Ved å inkludere dekkrengjøring i dine vinterforberedelser av bilen kan også dekkenes levetid forlenges.

Etterstramming av hjulmuttere

Enten det er i forberedelsene til vintersesongen eller som et resultat av vedlikeholdsarbeid, er det essensielt å etterstramme hjulmutterne for å sikre at dekkene sitter sikkert på plass. Etterstramming bør gjøres regelmessig, spesielt etter en hjulendring eller de første 50 til 100 kilometerne av vinterkjøringen. Dette enkle trinnet bidrar til å forbedre kjøretøyets stabilitet og dermed øke sikkerheten under vinterkjøring.

For å etterstramme hjulmuttere korrekt, anbefales det å bruke en momentnøkkel. Momentnøkkelen lar deg stramme hjulmutterne med nøyaktig presisjon og i henhold til bilprodusentens spesifikasjoner. Dette er viktig fordi overstramming eller understramming av hjulmuttere kan føre til ubalanse og potensielt farlige kjøreforhold. 

Etterstramming av dekkene er en enkel, men viktig praksis for å opprettholde bilens stabilitet og sikkerhet. Derfor er det viktig å inkludere etterstramming av hjulmuttere som en del av bilens vinterforberedelser, som sammen med annet viktig utstyr og vedlikeholdsrutiner vil bidra til at du får en trygg og bekymringsfri kjøreopplevelse.