150 Brukte biler på lager

Bytte vinterdekk - Dette bør du tenke på

Når snøen begynner å falle og temperaturen synker, vet vi at det er tid for å bytte til vinterdekk. Men det er mer å tenke på enn å bare skifte dekkene. I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom de viktigste stegene for en trygg og effektiv overgang til vinterdekk.

Hvorfor er det viktig å bytte til vinterdekk?

Vinterdekk er spesielt designet for å gi bedre veigrep i snø, sludd og is. Gummiblandingen i vinterdekk er mykere, slik at dekkene får bedre grep på kalde veier. Mønsteret er også utformet for å kanalisere bort snø og sludd fra dekkets kontaktflate, noe som reduserer risikoen for vannplaning og gir bedre stabilitet og kontroll.

Når bør man bytte til vinterdekk?

I Norge er det lovpålagt å bruke vinterdekk fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag hvis det er vinterføre. Det kan imidlertid være lurt å bytte litt før den tid, særlig hvis værmeldingene tilsier tidlig snøfall. Vær forberedt og unngå det siste minutt stresset.

Les her for dato om når du bør bytte til dekk 2023/2024. 

Valg av riktige vinterdekk

Det finnes forskjellige typer vinterdekk, hovedsakelig piggdekk og piggfrie dekk (såkalte "friksjonsdekk"). Piggdekk gir bedre grep på is, men kan være bråkete og forårsake slitasje på veibanen. Piggfrie dekk er stillere og mer miljøvennlige, men har ofte litt dårligere isgrep. Snakk med oss i Volvo Car Stor Oslo for råd om hvilke dekk som passer best for din kjørestil og lokale kjøreforhold.

Hvordan utføre dekkskiftet

Det er viktig å følge en sikker prosedyre når du bytter dekk:

  1. Forbered verktøy og utstyr: Du trenger en jekk, et dekkjern og eventuelt en momentnøkkel.
  2. Sikkerhet først: Parkér bilen på et flatt underlag og bruk håndbrekket. Plasser også gjerne en kloss eller lignende bak hjulene for ekstra sikkerhet.
  3. Løft bilen: Bruk jekken til å løfte bilen opp fra bakken.
  4. Fjern de gamle dekkene: Bruk dekkjernet til å fjerne hjulboltene og ta av de gamle dekkene.
  5. Monter de nye dekkene: Sett på de nye dekkene og stram hjulboltene. Bruk en momentnøkkel for å sikre at boltene er strammet til riktig moment.

Etter dekkskiftet - Viktige tips

  1. Sjekk lufttrykket: Sørg for at lufttrykket er som anbefalt for din bilmodell.
  2. Kontroller boltene: Etter noen mils kjøring, kontroller at alle hjulboltene fortsatt er godt strammet.
  3. Lagring: Oppbevar de gamle dekkene på et tørt og kjølig sted. Merk dekkene slik at du vet hvilket hjørne de kommer fra; dette kan være nyttig for neste sesong.

Å bytte til vinterdekk er en viktig del av å forberede bilen for vintersesongen. Det sikrer ikke bare din egen, men også andres sikkerhet på veien. Hvis du har spørsmål eller trenger profesjonell hjelp med dekkskift, er du alltid velkommen til å kontakte oss i Volvo Car Stor Oslo. 


Vi ønsker deg en trygg og behagelig vinter på veien!